Kintsugi

Kintsugi is Een oude Japanse techniek


Kintsugi is een oude Japanse techniek, die volgens de overlevering werd ontwikkeld in de 15de eeuw. Een Japanse shogun stuurde een kostbare Chinees porseleinen theekom met barsten naar China voor reparatie maar kreeg het terug met een paar lelijke ijzeren krammen erin. De Japanse pottenbakkers kregen opdracht van de shogun om de theekom beter te repareren, waarna hij het weer zou kunnen gebruiken. Zo ontstond de Kintsugi techniek. Ze benadrukten de barsten door de kom te repareren met een natuurlijke Urushi lak, afkomstig als het sap van de Aziatische lakboom Urushi en de nreuklijnen te poederen met 24 karaats goudpoeder, waardoor de gouden lijnen deel uit maken van de geschiedenis van het object. De gouden littekens maken het object mooier en waardevoller.

Door de jaren heen heeft Kintsugi zich ontwikkeld tot een symbool van veerkracht en acceptatie. Het benadrukt dat gebrokenheid en herstel deel uitmaken van het leven, en dat imperfecties een unieke schoonheid met zich meebrengen. 


kintsugi scherven lijmen met goud, rouw en verlies

De filosofie van Kintsugi

 

De filosofie van Kintsugi gaat verder dan het herstellen van aardewerk. Het weerspiegelt diepere levenslessen, zoals:

  • Acceptatie van Imperfectie: In plaats van te streven naar perfectie, moedigt Kintsugi aan om de imperfecties in ons leven te omarmen. Elk litteken vertelt een verhaal en draagt bij aan onze unieke identiteit.

  • Veerkracht: Kintsugi symboliseert de kracht van herstel. Het laat zien dat, zelfs na tegenslag, er schoonheid en waarde kan ontstaan uit wat gebroken is.

  • Authenticiteit: Kintsugi benadrukt ook authenticiteit. In een wereld die vaak gefocust is op het ideale, herinnert het ons eraan dat echtheid en kwetsbaarheid belangrijk zijn.

  • Verbinding: Kintsugi herinnert ons aan de verbinding tussen het verleden en het heden. De geschiedenis van de gebroken voorwerpen worden zichtbaar, wat een gevoel van continuïteit en verbondenheid biedt.

Door Kintsugi kunnen we leren dat onze ervaringen, zowel positief als negatief, ons vormen en dat er schoonheid te vinden is in het proces van herstel. Het nodigt ons uit om met een nieuwe blik naar onszelf en de wereld om ons heen te kijken.


Kintsugi als kunsttherapie

 

In therapie kan Kintsugi als metafoor dienen voor herstel en acceptatie. Het nodigt ons uit om de schoonheid van onze eigen imperfecties en kwetsbaarheden te omarmen. Hier zijn enkele manieren waarop Kintsugi in kunsttherapie kan worden toegepast:

  • Symbolisch herstel: We kunnen gebroken voorwerpen repareren en zo onze eigen emotionele pijn en herstelproces verkennen.
  • Creatieve expressie: Het creëren van kunst met gebroken materialen kan een manier zijn om gevoelens van verlies, verdriet of teleurstelling te uiten.
  • Reflectie: Het proces van repareren kan aanzetten tot reflectie over onze persoonlijke ervaringen en de manier waarop deze ons hebben gevormd.
  • Mindfulness: De aandacht die nodig is voor het Kintsugi-proces kan ons helpen om in het moment te blijven en een gevoel van rust te vinden.

Door Kintsugi in therapie te integreren, kan je leren dat ook gebrokenheid en kwetsbaarheid bijdragen aan de schoonheid van je levensverhaal.

kintsugi accepteer perfecte imperfecties littekens, rouw en verlies