Kintsugi

De schoonheid van emotionele scherven


Kintsugi is een oude Japanse techniek, die volgens de overlevering werd ontwikkeld in de 15de eeuw, toen een Japanse shogun een kostbare theekom naar China stuurde voor reparatie en hem terugkreeg met een paar lelijke ijzeren krammen erin. Dat kon mooier, vonden Japanse pottenbakkers. Ze benadrukten de barsten door de kom te repareren met een natuurlijke lak en goudpoeder, waardoor de breuklijnen deel uit maken van de geschiedenis van het object. De gouden littekens maken het object mooier en waardevoller.

 

kintsugi scherven lijmen met goud

Kintsugi, of de kunst om wonden te genezen.

De weg van Kintsugi kun je zien als een vorm van kunsttherapie die je uitnodigt om je misère te overstijgen. Het herinnert je eraan dat je littekens, of ze nu zichtbaar of onzichtbaar zijn, het bewijs vormen dat je je moeilijkheden hebt overwonnen.

Onze geschiedenis laat met de levenservaringen sporen na in ons hart, op ons lichaam en ziel. Zij getuigen van alles wat we beleven. De kunst bestaat erin om de barsten en scheuren met iets waardevols te vullen, met epoxy en goudpoeder, om er als het ware gouden littekens van te maken.

 

De reparatie staat symbool voor al onze fouten die we gemaakt hebben, de ervaringen die ons verdriet hebben gedaan en gewoon alles wat ons letterlijk geraakt heeft.

Deze imperfecties van het leven, daar moeten we ons mee verzoenen, we moeten het een plek geven.

En juist door de imperfecties en littekens niet te verbergen, laten we zien hoe we gevormd zijn .We laten zien dat wonden kunnen helen. 

Kintsugi maakt je bewust van je innerlijke kwetsuren en door het als een gebroken object te repareren met goudlijm, krijgen die de kans om gezien te worden.

Het kunstwerk bevat herinneringen van wat ooit was en doorstaan werd. Door de perfecte imperfecties te waarderen en te accepteren kun je laten zien dat deze littekens je sterker, mooier en waardevoller gemaakt hebben.

 

kintsugi accepteer perfecte imperfecties littekens