Kintsugi by Tamara

scherven van geluk


Kintsugi art, Scherven van geluk, By Tamara, Reis van geluk, Kintsugi workshop, Markelo

De KIntsugi lijn

Al jaren gebruik ik Kintsugi met haar mooie symboliek als een leidraad voor de workshops. Vele deelnemers verder, die kennis hebben kunnen maken met de oude Japanse kunstvorm, is Kintsugi nog steeds mijn inspirerende vorm voor de creatieve coaching en geef ik het door aan therapeuten en coaches. Ook tijdens de Kintsugi voor Bedrijven zie ik steeds meer teams deze vorm van verbinding omarmen. 

De Kintsugi lijn rolt verder uit via kennismakingsworkshops naar de maatschappelijke, ondersteunende organisaties en met mijn einddoel de masterclass en retreats.

 

Hoe meer ik echter Kintsugi workshops geef, hoe minder ikzelf tot creatieve creaties kom. Mijn creatieve geest wordt onrustig bij het zien van al de kunstwerken die de deelnemers in de workshops maken. De sprankel in hun ogen als ze inzien wat de scherven voor hen betekenen en het persoonlijke verhaal dat de gouden breuklijnen laten zien. Het is de positieve energie die ik ze uiteindelijk mee kan geven, nadat ze een oude klassieke kunst hebben omgezet in hun eigen Kintsugi kunstwerk. 

Ik gebruik hierbij mijn creativiteit om de lijnen te zien in iemands levensverhalen, maar ook om zelf een balans te hebben tussen het geven van mijn energie en het ontvangen van de positieve energie tijdens de workshops. 

Bij alles wat ik zelf creëer, wat uit mijn handen komt en uit mijn creatieve brein, daar word ik blij van en maakt me gelukkig. Het is de wisselwerking die ik nodig heb, en waardoor dingen nog leuk blijven om te doen. 

 


Kintsugi was my first love, and it will be my last

Kintsugi art, Scherven van geluk, By Tamara, Reis van geluk, Kintsugi workshop, Markelo, Amsterdam

Hoewel ik niet geloof in toeval hield ik steeds meer scherven over na de workshops en vond het zonde om ze weg te gooien. Ik werd geïnspireerd door de mozaïek kunst en creëerde een paar try-outs voor jarige familieleden en vrienden.

Al snel bemerkte ik dat ik heel veel energie kreeg van het ontwerpen en vergeleek het met de taarten die ik vroeger bakte met fondant figuurtjes als taarttopper.

 

Door persoonlijke kunstwerken te maken van scherven en goudlijm laat ik het verhaal zien van iemand zijn of haar leven.

Ik ben de creatieve schrijver van hun levensloop in de vorm van het levenswiel. 

Het levenswiel lijkt op het medicijnwiel dat de Sjamanen en andere natuurvolkeren gebruiken om iemands levensloop te laten zien. Met vaste plekken voor de jeugd, de volwassenheid, de oude dag en het sterven, de overgang van de ziel. 

 

Naast de scherven en gouden breuklijnen gebruik ik sieraden, kleine beeldjes en edelstenen, allemaal gevonden in de kringloopwinkels. Hierdoor creëer ik een heel persoonlijk verhaal en ben ik de storyteller van iemands leven. 

Tijdens het opzetten en neerleggen van de scherven verplaats ik me in het leven en de ervaringen van iemand. Mijn vermogen tot beelddenken en mijn vrije creativiteit helpen mij om de levensloop te creëren. 

Zodra ik het ontwerp klaar heb, duurt het zeker nog een paar dagen om te kijken of dit ontwerp definitief is. Pas dan begin ik met het lijmen van alle scherven en decoraties.

Tot slot poeder ik het af, net als bij de traditionele Kintsugi, met een goudkleurig pigment. 

Het kunstwerk is een unieke, persoonlijke storytelling en, nog belangrijker, er is hiervan geen tweede.


Voorbeelden van kintsugi art

Geboortebord 'de ooievaar'

Bij dit bord geven de oortjes van het kopje en de knikkers de geboortetijd van het kindje weer. De ooievaar staat in een porseleinen kopje, wat het warme bad weergeeft van het gezin waarin het kindje is geboren.De kleuren van de scherven kunnen zowel voor een jongetjes als voor een meisje zijn.

Levensbord 'de bloem'

Bij dit levensbord geven de edelstenen en de manchetknoop de bijzondere gebeurtenissen weer in het leven. De bloem in het midden laat de liefde voor de natuur zien. De geode in het bakje staat voor de eigenschap van ruwe bolster en blanke pit.


levensbord 'de parel'

Bij dit levensbord staan de scherven voor de levenservaringen van de laatste jaren. Enkele zijn omrand met goud, de scherven die nog scherp zijn, worden vertaald als 'still in progress'. De parels staan voor een dierbare die is overleden. Het vaasje maakt van kunst een gebruiksvoorwerp.


Levensbord 'de lepel'

Bij dit levensbord valt vooral de Chinese soeplepel op, dit geeft de grote interesse in Chinees porselein van de ontvanger weer. De puntige amethist staat met de parelstreng staan voor de liefde voor Zwitserland. De gelaagde blauwwitte bordjes laten de verschillende ervaringen zien tijdens het werken. De gouden rand is het rijke en mooie leven van nu. 


Kintsugi art by Tamara

 

Ik maak deze levensborden in opdracht voor jezelf of voor iemand anders.

  • Zoek je een bijzonder, inspirerend cadeau met een gouden lijn naar Kintsugi?
  • Wil je eens iets anders geven dan het geijkte?
  • Heb je binnenkort een bruiloft, of een geboorte?
  • Wil je een levensbord laten maken van een overleden dierbare? 

Neem dan contact met mij op!

 

Laat je door mij inspireren en samen overleggen we, onder het genot van een koffie, thee met lekkers, de stijl, de grootte van het bord, het levensverhaal wat verteld mag worden en nog veel meer. 

 

Voor meer informatie of het maken van een afspraak: