Wie ben ik?

visie en missie


Tamara Linde organisator retreat kinstugi workshop reis van geluk

Het ondernemen begon in 2013 met mijn bedrijf Taarten van Geluk. Gedurende vijf jaar heb ik met heel veel passie custommade taarten gecreëerd, en workshops georganiseerd. Helaas moest ik door gezondheidsproblemen hiermee stoppen. Hoewel succesvol, was het ondernemen een ware zoektocht naar mezelf. Ik ging over mijn eigen grenzen heen en accepteerde dat anderen dat ook bij mij deden. Ik was de uitvinder van het werkwoord 'pleasen', en stond altijd voor iedereen klaar waardoor ik mezelf compleet kwijtraakte.

 

De zoektocht begon nadat ik mijn zielsconnectie ontmoette, hij triggerde mij onbewust om mijn eigen ik te zoeken, wie ik nu echt was. Toen mijn moeder plotseling overleed, mijn volwassen kinderen het ouderlijk huis verlieten, mijn huwelijk zo goed als voorbij was en ik ook mijn bedrijf moest beëindigen, viel mijn heilige huisje in elkaar.

 

Het was in één woord loslaten. Alle overtuigingen, patronen en zekerheden heb ik moeten loslaten. Soms dacht ik de bodem van de put te hebben bereikt en daar kwam weer een weggestopte herinnering. Maar na 2 jaar bewust voor mezelf te hebben gekozen door onder andere bijna een jaar in Zwitserland te hebben gewoond en gewerkt, heb ik mijn zoektocht kunnen volbrengen en ben ik, en nog belangrijker, weet ik wie ik ben; mezelf.

 


Mijn kintsugi

Als pionier van de Kintsugi workshops word ik steeds gevraagd hoe ik op Kintsugi als metafoor ben gekomen. Begin 2017 was ik bij een vriendin op bezoek en bespraken we het proces waarin je komt nadat je een ouder verliest. Het moment dat je als volwassen kind afscheid moet nemen van je vader of moeder en het besef dat rouw littekens achterlaat.

Mijn vriendin liet een magazine zien waarin het rouwproces beschreven stond met een illustratie van een schaal met de Japanse hersteltechniek Kintsugi, het samenvoegen van de gebroken stukken met goudlijm. De illustratie benadrukte indien je je gebroken voelde door een ervaring, deze littekens eigenlijk een uniek deel zijn van je geschiedenis. Het raakte me toen en ik zag er meteen een creatieve workshop in.

 

Een jaar later kwam Kintsugi weer op mijn pad. Er was tijdens dat jaar veel gebeurd, wat een reeks van littekens heeft opgeleverd, in ieder geval niet zichtbaar aan de buitenkant. En hoe meer ik in gesprek kwam met andere mensen, hoe meer ik zag dat iedereen onzichtbare littekens met zich meedraagt. Ik begon mijn eigen Kintsugi te maken, sloeg alle levenservaringen met een hamer aan scherven. En heb de reparaties in acht stappen gebundeld tot een complete Kintsugi workshop. In dat jaar werd ik ook gevraagd door de VPRO om samen met Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig een televisiefragment te maken over Kintsugi.

Het was de start van een hele reeks van workshops door het hele land. Inmiddels is er naast de Kennismakingsworkshop ook de Kintsugi met Coach voor de persoonlijke begeleiding, geef ik Kintsugi door aan therapeuten en coaches, en kunnen bedrijven met behulp van Kintsugi teambuilden met hun werknemers. Voor kinderen heb ik een veilige en vooral creatieve workshop ontwikkeld, waarin ze een serviesstuk aan scherven mogen slaan, om het daarna met de ouder te repareren.

 

Door Kintsugi te delen, geef ik ook hoop mee. Want de Kintsugi workshops hebben gemeen dat de reparatie symbool staat voor al onze fouten die we gemaakt hebben, de ervaringen die ons verdriet hebben gedaan en alles wat ons geraakt heeft. Deze imperfecties van het leven, daar moeten we ons mee verzoenen, een onderdeel van ons leven laten worden.

John Legend zong het al in zijn wereldhit “All of me”, iedereen kent dat gedeelte van het refrein; all your perfect imperfections.

En juist door de imperfecties en littekens niet te verbergen, laten we zien hoe we gevormd werden.

We laten zien dat wonden kunnen helen, dat ondanks een verlies we toch in staat zijn om nieuwe doelen in ons leven te vinden en dat rouw ooit zachter wordt. 

 


Free Spirit

Met het ontwikkelen van het Kintsugi Traject, waarmee ik een combinatie aanbied van Kintsugi en persoonlijke coaching, heb ik me meer en meer verdiept in een oeroude natuurkennis. Al op jonge leeftijd kwam ik door mijn Indische achtergrond in aanraking met de spirituele wijsheden van mijn voorouders. Als autodidact heb ik me de oude kennis van de Indonesische Guna Guna* eigengemaakt. (*witte magie of stille kracht).

Deze natuurkennis is net als het Sjamanisme een oude, van generatie op generatie, overgedragen spirituele begeleiding waarbij alle elementen uit het dieren-, stenen- en plantenrijk worden gebruikt. Steeds vaker combineer ik tijdens de workshops de oude wijsheden vanuit Guna Guna met die van de modernere Kintsugi.

 

Zo ontstond uiteindelijk mijn missie en mijn eigen bedrijf Reis van Geluk om Kintsugi workshops en anders-dan-anders retreats te organiseren voor iedereen die zich herkent in mijn verhaal, en voor diegene die het verleden een plek wil geven om door te kunnen gaan in het heden.

 

 

Met mijn positieve energie en uitstraling ben ik in staat om jullie tijdens de workshops, het traject en de retreats het “coming home” gevoel te geven. Ik begeleid jullie op een open en respectvolle manier, ben down to earth, maar ook kritisch, waardoor jullie op een inspirerende en creatieve wijze alle levenservaringen een klap met de hamer kunnen geven, om daarna de scherven weer te lijmen met goud. Het kunstwerk met de gouden breuklijnen herinnert aan wat ooit is geweest en heeft doorstaan, maar laat uiteindelijk ook jullie grensverleggende veerkracht en schoonheid zien. - Tamara xxx

 


Door de jaren heen