Hoe leef je in verbinding met de natuur?

Alles is verbonden, niets is afgescheiden.


Het Sjamanisme is een leefwijze van natuurvolkeren over de hele wereld. Ze ervaren de wereld om hen heen als verbonden. Alles staat in verbinding met alles, niets is afgescheiden, niets staat los en niets staat op zichzelf. Volgens het Sjamanisme is alles bezield. Dit houdt in dat de mensen, maar ook de bomen en de planten, de dieren op het land, in de lucht en in het water, de stenen, de windrichtingen, de seizoenen, het sterrenstelsel bezield zijn en met elkaar verbonden zijn. Wij mensen zijn dus onderdeel van de natuur. We staan er niet boven, zoals we het nu leven, we denken omdat we meer ontwikkelde hersendelen hebben, dat we heersers zijn en bovenaan de ontwikkelingsladder staan. Maar als je bedenkt en gelooft dat alles, maar dan ook alles, bezield is en een hart heeft, of een levens- en krachtstroom, en in staat is om energie vast te houden en uit te stralen, dan moet je toch beseffen dat alles in de oorsprong op elkaar lijkt, en verbonden is. De mens zou in de spiegel moeten kijken hoe we met de aarde, de dieren, de natuur en met onszelf en elkaar omgaan. Het is eigenlijk verdrietig met ons gesteld.

 

Het maakt me blij als ik om me heen kijk en bemerk dat steeds meer mensen begrijpen dat het niet langer kan, hoe we met onze veeteelt omgaan. Steeds vaker zie ik mensen vol afschuw filmpjes delen over slachthuizen, de eierindustrie, de zuivelindustrie, maar wat altijd bij de boer begint, die kalfjes van een paar dagen of zelfs al meteen na de geboorte bij de moederkoe weghaalt, om de melkproductie op gang te brengen. De varkensstallen waar de zeugen, moedervarkens, in een kooi liggen zonder beweegruimte, en alleen gebruikt worden om biggetjes te baren, zodat de mens weer een karbonade in de pan kan gooien. Dan heb ik het niet over de veetransporten, met levende dieren, die naar het zuiden van Europa gaan om vervolgens als worst weer terug te komen. We hebben het over jaarlijks 37 miljoen levende runderen, varkens, schapen, geiten en paarden, en daarbovenop nog een miljard pluimvee. Ook ik rijd dagelijks langs die vrachtwagens waar de snuiten van bovenstaande dieren naar buiten steken. Wie weet hoe lang ze al onderweg zijn, soms bij 34 graden, wat ik wel weet is dat dit vlees door al de stress die ze hebben doorstaan nooit kan smaken. Als je maar een stuk vlees op bord hebt liggen....

En toch zie ik dat er steeds meer mensen bewust worden van hoe we met onze dieren omgaan. Hoor ik nu iemand zeggen dat het maar stomme koeien, varkens, kippen, enz. zijn? Ik heb me altijd verbaasd hoe liefdevol mensen om kunnen gaan met hun kat, hond, of andere kleine huisdieren en zo harteloos over de rest van de dieren denkt. En dan houd ik het voor nu bij de veeteelt, ik kan er al helemaal niet bij dat er mensen zijn die zeehondjes, olifanten, tijgers, walvissen en nog meer doden.

 


Terug naar de natuur

Als je bewust bent van het idee dat alles verbonden is, dan kijk je anders naar de natuur, dan zie je dat dieren ook gevoel hebben. Dat alle moeders voor hun kleintjes zorgen en vechten, dat dat een onderdeel van de natuur is. De natuur is zeker niet alleen zacht en lief, hier geldt dat de sterkste overwint, dat hoort bij de natuurlijke cyclus. Ook passen dieren zich in het wild aan de seizoenen, hebben ze een winterslaap of sterven anderen na de zomer. Zo lang de mens ingrijpt of beïnvloed, beiden uit eigenbelang, verliest de dier zijn natuurlijke habitat.

Heb ik het nog niet over het vernietigen van ons tropisch regenwoud in Zuid-Amerika, de oerwouden in Azië voor palmolie, de oceanen en binnenwateren die of vervuild worden door industrieën of leeggevist. De mens is hopeloos, gevoelloos, zonder creatiekennis, zonder natuurkennis bezig zijn eigen wereld te vernietigen.   

En toch heb ik de hoop dat we met z'n allen in gaan zien dat deze manier van het exploiteren en het uitbuiten van onze aarde niet veel langer kan gebeuren. Het zal niet iedereen meteen lukken maar kijk eens met diezelfde ogen, met je hart, vanuit gevoel waarmee je naar je huisdier kijkt, naar de schoonheid van de natuur. Niet alleen die van je huisdier en je eigen tuin of woonomgeving, maar kijk ook naar je eigen gedrag ten opzichte van de dieren, de bomen, de gehele natuur, met de kennis dat alle natuurvolkeren vanuit verbondenheid met die natuur samenleven. En inderdaad, die eten niet alleen gewassen maar doden ook gevangen genomen dieren, maar alleen wat ze nodig hebben en daarbij zijn zij dankbaar voor het leven dat het dier gegeven heeft. Ze zijn dankbaar voor de gewassen die op het land konden groeien. Het Sjamanisme is verbonden met alles, dus dankbaarheid is de verbinding met alles, de natuurvolkeren begrijpen door dankbaar te zijn hoe de natuur net als de mens ook groeit, bloeit, en weer loslaat, dat daarvoor weer nieuw leven komt. In het Sjamanisme zorgt verbinding voor balans, harmonie en heling. 

 


Heb jij een sjamaan in je?

Een Sjamaan word je als je ingewijd bent na een uitgebreide, jarenlange opleiding. Hoewel je jezelf niet zomaar Sjamaan mag noemen, heeft iedereen wel iets van een natuurkracht in zich, om te zien hoe de natuur verbindt, om te zien wat we mogen gebruiken uit de natuur om te overleven, om te zien dat de mens ook een zoogdier is, af en toe een reptiel, maar in ieder geval niet boven de natuur staat, omdat wij toevallig kleren dragen en auto rijden. Maar juist om te zien dat we afhankelijk zijn van de natuur met haar water en vuur, lucht en aarde, om te zien hoe de maan en de zon van invloed zijn op ons, om te zien hoe de windstreken en seizoenen lijken op onze levensjaren. De mens is gewoon onderdeel van de natuur, alleen zijn we dat in de loop der eeuwen vergeten met de opkomst van industrie en geld.

En door ons groeiende bewustzijn krijgen we door dat we aan de basis een klein, bijna nano onderdeeltje zijn van de natuur, dat we onwetend zijn van onze natuurkrachten, hierdoor onafhankelijk kunnen zijn van de grote industrieën, goedkope materieel alleen maar "voor-de-heb", en het onze mede-(zoog)dieren niet aandoen om zo in hun leven mishandeld te worden.

Stap voor stap komen we in balans, we zorgen en verzorgen onze natuur en daarmee onszelf en elkaar. Dat is wat je noemt verbinding. En jij, hoeveel Sjamaan heb jij in je?

 

 

 

 

Appendix.

Tot slot, ik eet geen vlees, vis en eieren. Onlangs ontdekte ik wat er gebeurt met dierlijke bijproducten zoals bokjes, haantjes en stieren, die niet in te zetten zijn voor de melk- en eierproductie. Naast de "shredder", worden ook deze dieren op lang transport gezet, verder ben ik nu kritisch op dierlijke producten en toevoegingen in alles wat ik niet vers koop. Maar ik ben ook kritisch op alles wat zuivel en vlees vervangt. Het gehele proces van niet vlees eten naar bewust veganisme loop ik al sinds 2016. In de loop der jaren is er meer inzicht en bewustwording gekomen over ons voedsel. Maar ook mij gaat het wel eens mis en dan staat de kleine Sjamaan in mij op en bedankt het dier voor het leven wat het gegeven heeft.