Uit de kast

De stille kracht


Ja, ik kom uit de kast. Niet die kast waar jij het eerste aandacht, zo’n coming-out wordt het niet. Maar ik moet wel uit de spirituele kast, er publiekelijk voor uitkomen dat ik meer gaven heb dan mijn intuïtie, waarmee ik al vele cliënten tijdens de Kintsugi workshops heb begeleid. Ik zie al sinds jonge leeftijd overleden zielen, terwijl ik aan het spelen was, zag ik opeens iemand naar mij kijken. Toen begreep ik het niet en was vooral bang, maar steeds meer wende ik eraan en accepteerde het als normaal. 

 

Mijn innerlijke wereld zag er heel anders uit dan mijn uiterlijke wereld. We hebben het over 50 jaar geleden. Mijn moeder was van Indische afkomst en heeft in haar jeugd veel geleerd uit de Indonesische cultuur en kracht, wat we later als Stille Kracht leerden kennen via de gelijknamige Nederlandse serie, in 1974 verfilmd naar het boek van Louis Couperus. Ze heeft het mij nooit willen leren, haar zus, mijn tante, daarentegen wel, maar mijn Nederlandse vader vond dat in de begin jaren 70 veel te onverstandig. Vanwege de kerk, de maatschappij, maar ook door het conservatieve gedachtegoed van het Nederland van toen was het voor mijn vader een no-go. Nog niet zo lang geleden belandden vrouwen en mannen hiervoor op de brandstapel, omdat men het idee had dat ze zich schuldig maakten aan hekserij. 

Gelukkig kwam voor mij de New Age op gang, door yoga, mediteren, boeddhisme en de interesse in de Aziatische cultuur werden we wat open-minded. Maar het duurde toch nog tot het einde van de vorige eeuw dat het hier in het oosten van Nederland ook was geaccepteerd. 

 

 

Tijdens de Kintsugi workshops combineer ik feiten als geschiedenis en filosofie met spiritualiteit. De scherven vertellen het verhaal en de levenservaring van de cliënt. Zonder dat ik het beïnvloed doorziet de cliënt het proces en de reparatie naar heling. 

Het heeft vijf jaren geduurd voordat Kintsugi bekend werd als een coachende techniek en energie. Ik ben daar nu heel blij mee, maar het is gelijktijdig ook het moment om verder te kijken, naar een andere uitdaging of een bijzondere aanvulling op mijn workshops. 

 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, waarmee ik wil zeggen dat ik de kennis, die ik op jonge leeftijd al moest ontvangen, niet kan negeren. Ik ben steeds meer geïnteresseerd in de Indonesische natuurkracht, waarin gewerkt wordt met elementen uit de natuur, zoals vuur, water, stenen, planten, dieren, botten en veren. Alles wordt me aangereikt door een specialist in het Sjamanisme. Door de natuur te gebruiken en te respecteren zodat wij mensen weer dichter bij onszelf komen. We zijn namelijk onderdeel van deze natuur. Of eigenlijk,  we zijn de natuur. We staan er zeker niet boven maar moeten weer leren samenwerken met moeder aarde.

 

 

Dit is voor mij de spreekwoordelijke kast. Waar ik steeds bang voor was, is het onbegrip en commentaar, maar het gaat zoals het gaat.  Als een nuchtere en hooggevoelige vrouw begeleid ik cliënten ‘down to earth’ met, voor het westen, onconventionele middelen uit de natuur. Met als doel dat ze meer in contact komen met zichzelf, hun innerlijke kracht, en hun zelfliefde door de wijsheid uit de natuur en het spirituele tussen hemel en aarde. 

 

Tot slot

Ik heb altijd moeite gehad met de combinatie van de twee culturen. Ik hoorde nooit echt ergens bij. Tot mijn 54ste probeerde ik me overal aan te passen, sinds mijn scheiding en aankoop van mijn chalet in het bos heb ik dat maar losgelaten. Er is geen hokje waarin ik pas. Ik heb geaccepteerd wie ik ben en wat ik doe. Alles wat ik doe komt vanuit mijn hart, het is een lange weg geweest voordat ik mijn missie en passie leerde kennen. Alle trauma’s en patronen vanuit familie en mijn eigen leven heb ik moeten aanzien, helen en accepteren. Ik heb vele jassen uitgedaan, heb de meeste uien wel geschild en voel me nu ‘senang’ genoeg om de volgende stap te nemen. 

 

De retreats en het Kintsugi Traject zullen elementen bevatten van Guna Guna, de oude Indonesische kracht of witte magie. Bones reading is de oudste manier van spirituele begeleiding in de wereld. Door botten te gooien om een antwoord te krijgen op je vraag, vertelt de ligging van de botten en hun functie (been- en schouderbot, rib, tand, etc.) het metaforische van je antwoord. In het Sjamanisme en Guna Guna* wordt Bones Reading gebruikt om contact te maken met de voorouders. Het laat een ander perspectief zien, door de begeleiding uit de natuur, het opent het hart en bekrachtigt de transformatie.

Is het eng? Zeker niet. Wat wel nodig is, is een open mind, maar wie al zover in dit verhaal is gekomen, begrijpt uiteindelijk zelf hoe onze connectie met de natuur werkt. 

 

 

 

#uitdekast #spiritualiteit #indonesische #gunaguna #wittemagie #stillekracht #reisvangeluk #retreat #lifechangingtraject #kintsugiworkshop #kintsugi #tamaralinde #comingout